Продължете към съдържанието

Бременност

При бременните и кърмещите жени се наблюдава повишена потребност от магнезий, която не може да бъде удовлетворена при нормално хранене. Усвояването на достатъчно количество магнезий е от особена важност за нормалното протичане на бременността и за развитието на плода.

Използването на магнезия като профилактично средство започва още по време на бременността, защото влияе много добре при прееклампсия и еклампсия. Еклампсията и прееклампсията са водещите причини за смъртността при бременните жени и техните неродени бебета, особено в развиващите се страни.

Лекарите смятат, че високото кръвно налягане, подуването и протеинът в урината, свързвани с прееклампсията, водят до конвулсиите и комата на еклампсията. Магнезият е изключително ефикасно средство за предотвратяване на тези пристъпи. Сега магнезиевият хлорид се използва все повече за лечение и на прееклампсията, с надеждата да предотврати еклампсията. Изследване, публикувано в броя на “Дъ Лансет” от 1 юни 2002 г, потвърждава тази надежда.

Опасността от преждевременно отлепване на плацентата при жените, получаващи магнезиев  хлорид, е с 27% по-ниска.

Д-р Елин и д-р Рюд обобщават, че е много важно всички професионалисти в областта на здравето да се запознаят по-добре с изключителното значение на магнезия и да осъзнаят нуждата да се започне масова профилактика на населението с магнезий. “Общият знаменател между магнезия и тези болести, както и захарен диабет, мигрена и предменструален синдром, е хроничният латентен магнезиев дефицит. Разумно е да се заподозре наличието на хроничен латентен магнезиев дефицит при всеки пациент със сърдечносъдово заболяване, захарен диабет, мигрена, остеопороза или предменструален синдром, или рискови фактори за развитие на всяко едно от тези състояния.”

При рафинирането на пълноценната пшеница и други зърнени храни се губят важни хранителни съставки. И както се вижда, загубите могат да бъдат драстични. Така например, бялото пшенично брашно съдържа само 5% от витамин Е, присъстващ в пълнозърнестото пшенично брашно.

Разумно е също така да се заподозре хроничен латентен дефицит на магнезий при всеки, който консумира бял хляб и бял ориз и други силно преработени храни.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празна.Върни се към магазините