Продължете към съдържанието

Его зависимост

Его зависимост

    Его зависимостта е прикрита много често като „Добродетел”. Тази „Добродетел” се изразява в крайностите, които пораждат чувство на удовлетворение или екстаз. Например в „Ценностната ни система е прието да си свършваме добре работата си, да не бягаме от нея, да поемаме отговорност (защото сме зрели и пълноценни хора, а зрелия индивид умее да поема отговорност за действията си, незрелия човек се познава по това, че бяга от отговорност или я прехвърля на другите).

Описваме една „Добродетел”

– поемане на ангажименти.
– свършване на работата (до край)
– инициативност
– помогнали сме на друг човек или групи хора колеги, роднини и т.н

До тук всичко е наред и, говори че сме надежден и зрял “Партнъор”. Хората ни се „Възхищават” и човек се пристрастява към това чувство на “АЗ съм значим – АЗ съм успешен” и губи баланса между добродетел и зависимост. Колкото по-често се повтаря несъзнавано, толкова по стръмна става “Его-пързалката” и се движи с бясна скорост към дъното, а там чакат “Бърнаут” – така нареченото “Прегряване”, в чакалнята са също психосоматика, различни заболявания, синдроми и диагнози.

young-attractive-happy-couple-having-romantic-date-2021-08-26-17-34-53-utc
thinking-depression-and-businessman-on-laptop-in-2022-12-23-01-55-01-utc
stress-headache-and-call-center-consultant-in-the-2022-12-23-01-00-04-utc

         Как да разчупим модела на “Его зависимостта”

         Няколко техники за самопомощ:

(добре е да потърсите и допълнително консултиране и насоки от специалист ако не успеете да се справите сами)

        1-ва техника

        Вземете лист и химикал. Разделете листа на две, като направите вертикална линия по средата на листа. В първата колона напишете „Личност” във втората „Его”. В следващите 7 дни се опитаите  да разделяте в двете колонки:

  • това което правите,
  • това което казвате,
  • тава което искате

 в коя колонка ще го сложите

По този начин ще добиете представа на какво са подвластни вашите действия, мисли, думи на „Личност” (кое сте вие) или на „Егото”. Има ли баланс и равновесие между двете или везните се накланят към обслужване на Его зависимостта.

Това упражнение два ясен поглед, в какво  инвестираме и кое храним с личната си енергия.

Когато колонката на Егото” е препълнена, това е ясен знак, че сме на „Его пързалката”. Човек сам решава дали да слезе от нея и да продължи да се спуща. Всеки има право на свободен избор, да бъде щастлив или “Его зависим”.

Първа част

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празна.Върни се към магазините