Продължете към съдържанието

д-р Стойков

Здравейте!

Аз съм д-р Тодор Стойков. Моята специалност е ендокринология и болести на обмяната – т.е. работя с пациенти с масови и социално-значими заболявания като захарен диабет, щитовидни заболявания, затлъстяване, остеопороза и други хормонални нарушения или нарушения на метаболизма.

Работя в една разнообразна, интересна, но и сложна и нелека област на медицината. Хормоните в човешкото тяло са десетки, ензимите и въобще химичните реакции, определящи протичането на метаболизма са хиляди.

И всичко това е свързано в огромна мрежа от сложни взаимоотношения, обратни връзки, пускови и компенсаторни механизми. Всяко излагане на кожата на слънчевите лъчи, всяко хранене, всеки внезапен стрес отключват синтез на хормони и последваща каскада от реакции.

И най-сложната съвременна машина, разработвана и тествана с години е само бледо копие на нашето тяло, „разработвано” и „тествано” през хилядите години еволюция и жесток естествен отбор.

Ние обаче не осъзнаваме, че колкото и съвършен организъм да сме, не сме вечни, не сме неразрушими. И най-парадоксалното е, че „предаваме крепостта отвътре”, сами си причиняваме травми, живеем нездравословно, експлоатираме физическите си възможности извън пределите им.

Нещо, което не бихме причинили на някоя наша вещ или уред, лекомислено причиняваме на тялото си. Пазим например обувките си от влага и кал, мобилният си телефон от удар или падане, автомобила си от прегряване на двигателя, но тормозим стомаха си с прекомерно количество храна, черния дроб с прекомерно количество алкохол, мозъка пък претоварваме с излишен стрес или лишаваме от така необходимия сън.

Работя като лекар повече от 20 години. Всеки ден в моя кабинет обяснявам, разяснявам, дори сплашвам леко когато се налага, само и само пациентите да се убедят, че не трябва да занемаряват грижите за своето здраве, за да могат да се радват на живота, на близките си, на любимите си занимания.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празна.Върни се към магазините