Продължете към съдържанието

МАГНЕЗИЙ – НАЙ-УСПЕШНИЯТ АНАЛГЕТИК!

Знаем, че липсата на магнезий е в основата на епидемията от сърдечни болести, високо кръвно налягане, диабет и остеопороза. Лишеното от магнезий сърце бие неравномерно, артериите се втвърдяват, стесняват и запушват, кръвното налягане се повишава, кръвта проявява склонност към съсирване, мускулите получават спазми, инсулинът отслабва и кръвната захар се увеличава, костите губят плътност и болезнените сигнали се усилват.

Предписваните лекарства като аналгетици, транквиланти и болкоуспокояващи, третират само симптомите. Магнезият третира симптомите, обръщайки се към причината за болката и болестта. Всъщност може да се предположи, че болката и болестта са остатъчен ефект от магнезиевия дефицит или някой друг минерален дисбаланс.

Повечето случаи на болка – като се започне от спортните травми и се стигне до болката в кръста и ишиаса, главоболието, артрита и изхвърлянето на камъни от бъбреците се повлияват от трансдермалното приложение на магнезиев хлорид.

Учените от факултета по анестетика и справяне с болката към университетската болница Луишам, Лондон,  предполагат, че обезболяващото действие на магнезия се дължи на факта, че той е неконкурентен антагонист (блокер) на рецепторите за болка.

Трансдермалното третиране с магнезий увеличава концентрацията на магнезий между извънклетъчната течност и клетъчните мембрани, блокирайки по този начин болката в дадения участък ( блокиране на рецептора на NMDA). Рецепторът N-метил-D-аспартат (NMDA) играе важна роля в механизмите, лежащи в основата на централното управление на чувствителността в грабначния мозък. Когато не е в активно състояние, рецепторът NMDA се блокира от присъствието на централно разположен магнезиев йон. Поради това е лесно да се разбере как ниското ниво на магнезия в организма води до усилване на усещането за болка. Нещо повече – лекарствата за болка не могат да заместят магнезия. Болезнените сигнали могат да бъдат подтиснати временно, но причинилото ги състояние остава непроменено.

Изследователи са проучили въздействието на съчетанието от магнезий и морфин върху експериментални модели на хронична и тонична болка и откриват, че магнезият самостоятелно предизвиква значителен антихипералгезин (хипералгезия – повишена чувствителност за болка).

Открито е, че магнезият подсилва аналгетичното действие на ниски дози морфин при състояния, свързани с постоянна болка.

Трансдермалният подход чрез вани, бани на краката или локално прилагане има уникалното предимство, че позволява на тялото да регулира и разнася магнезия там, където е необходим и в нужното количество. Тялото не би се предозирало, това би означавало да действа срещу собствения си интерес. Когато се насити, то престава да абсорбира повече магнезий.

Магнезиевият хлорид с естествен произход може да се прилага локално и има огромен потенциал за облекчаване на болката. Терапевтичният ефект на магнезиевите вани се дължи на факта, че те извличат възпалението от мускулите и ставите. Приложен направо върху кожата, магнезиевият хлорид се абсорбира направо през нея и въздейства почти незабавно върху хроничната болка.

Магнезиевият дефицит е обичайно явление сред хора, страдащи от депресия и хронични болки. Открито е, че случаите на сериозна депресия нарастват линейно с увеличаването на силата на болката. Тъй като е полезен – както при хронични болки в гърба и кръста, така и при депресия – приложен трансдермално, магнезият е най-доброто лекарство за страдащите от тези два проблема.

Хроничната болка често се третира с опиати и ефектът е страхотен… докато действа, но тялото бързо развива поносимост към тях и се налага дозите да се увеличават непрекъснато, за да се получава същия обезболяващ ефект, което в бъдеще затруднява още повече справянето с болката. Повечето медикаменти за болка не са безопасни, дори продаваните свободно без рецепта болкоуспокояващи крият непредвидими опасности.

Д-р Уйлям Лий, специалист по черния дроб в Югозападния Медицински Център към Тексаския Университет в Далас признава, че е смутен като гледа как в болницата идват хора, които само до преди няколко дни са се чувствали добре, а сега се нуждаят от нов черен дроб. Повечето от тях са нямали представа, че това което са приемали може да повлияе по този начин. Трансдермалното прилагане на магнезиев хлорид лесно се включва към всяка програма за борба с болката и може да се използва съвместно с всякакви други болкоуспокояващи лекарства.

От книгата на д-р Марк Съркъс ” Трансдермална терапия с магнезий”

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празна.Върни се към магазините